sulje

Kokonainen lampaanpaisti

KLK 12.4.2019

Kokonainen lampaanpaisti

  • Kannuksen Lihakaupan karitsan viulu, yrtti
  • Runsaasti tuoreita rosmariinin oksia
  • Runsaasti valkosipulinkynsiä
  • Mustapippuria myllystä
  • Maldon-suolaa
  • Oliiviöljyä

 

1. Lämmitä uuni 220 asteeseen.

2. Tee lihan pintaan veitsellä pieniä viiltoja ja täytä ne 4 osaan leikatuilla valkosipulinkynsillä ja muutamalla rosmariinin tupsuilla. Anna lihan lämmetä huoneenlämpöiseksi ennen uuniin nostoa.

3. Aseta liha vuokaan, jonka pohjalla on puolitettuja salottisipuleita, kuoritut valkosipulin kynnet, selleri-ja porkkanakuutioita sekä 7-8 dl vettä.

4. Nosta vuoka uuniin ja paista 10-15 minuuttia, kunnes liha on saanut kauniin värin.

5. Laske lämpötila 110 asteeseen ja anna kypsyä, kunnes lihan sisälämpötila on 58 astetta (käytä paistinmittaria niin saat hyvän lopputuloksen). Jos pidät kypsemmästä lihasta, niin anna kypsyä, kunnes sisälämpötila on 60­–62 astetta.

6. Nosta paisti uunista ja kääri folioon vetäytymään 15-20 minuutiksi ennen leikkaamista.

7. Tarjoile uunijuuresten, rosmariiniperunoiden, valkosipulimajoneesin ja kahvikastikkeen kanssa.

 

Kahvikastike lampaalle

Siivilöi paistinliemi ja keitä kunnes jäljellä on 4 dl lientä. Lisää joukkoon 1 dl vahvaa kahvia, keitä hetki ja nosta pois liedeltä. Vatkaa joukkoon 50g kylmää voita pieninä nokareina niin saat kauniin kiiltävän kastikkeen.

 

Rosmariiniperunat

  • 1 kg pieniä kiinteitä perunoita
  • 1 nippu tuoretta rosmariinia
  • oliiviöljyä
  • mustapippuria myllystä
  • Maldon-suolaa

 

Pese perunat huolellisesti. Leikkaa perunat veneen mallisiksi lohkoiksi tai poikittain kahtia. Mausta perunat kulhossa mustapippurilla, suolalla ja lorauta päälle reilusti oliiviöljyä. Levitä perunat uunipellille ja silppua päälle rosmariinin oksat. Paista 225-asteisessa uunissa noin 20–30 minuuttia, kunnes perunat ovat kauniin paahtuneita ja rapeita.

 

Valkosipulimajoneesi

  • puolikas kokonaisesta valkosipulista
  • 1,5 dl maustamatonta majoneesia
  • 1 limetin mehu ja raastettu kuori
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • Maldon-suolaa

 

Halkaise kokonainen valkosipuli poikittain. Nosta puolikas foliopaperille, lisää päälle oliiviöljyä ja pintaan suolaa. Kypsennä 120-asteisessa uunissa tunnin ajan, kunnes valkosipulinkynnet ovat paahtuneet pehmeiksi. Anna sipulin jäähtyä hetki. Nostele valkosipulinkynnet pienellä haarukalla kulhoon ja murskaa tahnaksi. Lisää majoneesi, limetin mehu, raastettu kuori ja sekoita tasaiseksi. Tarkasta vielä suola.