sulje

Täydellinen joulukinkku

KLK / Antti Vahtera 20.12.2018

Joka joulun jännittävin hetki on se, kun joulukinkku otetaan uunin lämmöstä ja yhdessä kinkun ympärillä spekuloidaan, että tuliko siitä nyt mureaa. Onko maukkaampi kinkku kuin viime vuonna vai menikö aivan pieleen?

No enää ei tarvitse spekuloida – vaan ota talteen Vahteran Antin vinkit täydellisen murean kinkun kokkaamiseen. Sekä tietysti kylkeen makuhermoja kutkutteleva kastike kinkun paistoliemestä.

Täydellinen joulukinkku:

Ainekset

  • 1 harmaasuolattu tuorekinkku
  • Väkevää sinappia
  • Korppujauhoja
  • Neilikoita
  • Digitaalinen paistolämpömittari

 

Nosta kinkku hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Työnnä paistomittarin antura kinkun paksuimpaan keskikohtaan. Aseta uuni 110 asteeseen ja laita kinkku uuniritilän päällä uuniin. Laita ritilän alle uunivuoka, jotta paistoliemi valuu vuokaan. Paista, kunnes mittari osoittaa 75 astetta. Jos pidät ylikypsästä kinkusta, anna sisälämpötilan kohota 78-80 asteeseen.

Nosta kinkku uunista, poista kamara pinnalta ja sivele kinkun pinta sinapilla kauttaaltaan. Ripottele päälle korppujauhoja, painele pintaan halutessasi neilikoita ja paista 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes kinkun pinta on kauniin ruskea.

Jos käytät paistopussia, muista leikata pussista kulma pois, niin kuumat höyryt pääsevät pois ja pussiin ei tule painetta. Paistomittarin anturan voit työntää pussin läpi kinkun paksuimpaan kohtaan, kuten ilman pussia paistettaessakin.

Mitään ei heitetä hukkaan -herkkukastike

Ainekset

  • 2 dl kinkun paistolientä
  • 1 rkl Dijon-sinappia
  • 1 rkl omenahilloa
  • Mustapippuria myllystä

Jos haluat tuhdimman kastikkeen:
0,5 dl kermaa

Siivilöi kinkun paistoliemi kulhoon ja nosta kylmään. Liemen jäähdyttyä poista kulhon pinnalle mahdollisesti kovettunut rasva pois. Kuumenna liemi kattilassa ja lisää koko ajan sekoittaen sinappi, hillo, pippuri ja tarkista suola. Lisää kerma ja anna kiehua hetki hiljalleen.